Wij hebben ervoor gekozen om de winst van onze producten te doneren aan het Bulindi Chimpansee en Community Project (BCCP). Dit omdat wij de mensen achter BCCP goed kennen, en weten hoe hard de mensen achter het project werken om de chimpansees en mensen te helpen. Zo weten we ook zeker dat het geld in goede handen is, en niet zomaar verloren gaat. Hieronder zullen we kort uitleggen wat het project doet.

De 21 chimpansees in Bulindi in Uganda leven anders dan de meeste wilde chimpansees die bestudeerd worden. Ze wonen namelijk niet in een nationaal park, maar op privéland van mensen. Het grootste deel van hun bos is tussen 2006-2014 verdwenen zodat lokale mensen het hout konden verkopen en gewassen konden verbouwen. Inmiddels is er nog slechts 0.27 km2 bos over in de kern van hun territorium. Zoals de chimpansees in Bulindi, zijn er nog ongeveer 280-300 andere chimpansees in dezelfde regio die zo'n zelfde lot hebben ervaren. Deze chimpansees komen nu elke dag mensen tegen, omdat zij de dorpen ingaan om hun wilde dieet aan te vullen met verbouwd fruit en groenten. Dit is lastig voor de mensen, die vaak al niet veel geld hebben en hun gewassen willen beschermen. Er kan hierdoor conflict ontstaan tussen chimpansee en mens. 

BCCP werkt met lokale mensen om de mensen te helpen en de chimpansees te beschermen. De chimpansee is immers een beschermde soort, en gaat hard in aantallen achteruit. Maar ook de mensen hebben het lastig in de omgeving. BCCP werkt om het conflict tussen chimpansee en mens te verminderen, en zo het samenleven een stuk makkelijker te maken. Dit doen ze o.a. door het bouwen van waterputten, waardoor mensen niet meer door het stukje chimpansee bos te hoeven voor de waterstroom; het zorgen voor educatie; het bouwen van energiezuinige fornuizen zodat mensen geen hout meer hoeven te kappen; het monitoren van verschillende populaties chimpansees in de omgeving; het planten van bomen en groeien van planten die mensen kunnen gebruiken in plaats van meer bos te kappen. En hun aanpak werkt! En dit komt ook omdat de lokale mensen profiteren van het project. Hierdoor neemt de tolerantie naar de chimpansees toe. Het is nu minder erg als de chimpansees er een keer met een mango vandoor gaan. 

Door de corona crisis heeft het project echter een enorme financiële klap doorstaan. Inmiddels bereikt het project al 100 dorpen en beschermt zo direct en indirect ook ongeveer 100 chimpansees die in deze omgeving leven. Wij zouden graag zien dat de chimpansees en mensen daar nog jaren samen kunnen leven. Want zoals de chimpansees in Bulindi en omstreken nu leven, zo ziet de toekomst er voor vele andere chimpansees ook uit nu de bossen in Afrika in rap tempo afnemen. Zoals de Engelse National Geographic in hun Augustus editie prachtig verwoordde over Bulindi: het verschil tussen Bulindi en andere populaties van chimpansees is dat de toekomst in Bulindi al gearriveerd is.

Wij willen graag helpen om het verschil te maken voor deze en nog vele andere chimpansees. Koopt u daarom ook één van onze handgemaakte producten? U mag ook altijd contact opnemen mocht u net iets anders voor ogen hebben. Wij zijn graag bereid u een mooi product aan te bieden in ruil voor de bescherming van deze bijzondere chimpansees.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb